Even voorstellen…

Op mijn visitekaartje staat:

Filosofeert \ dicht \ schrijft \ blogt \ creëert / door / aan / met / voor / over kinderen

boekenspeurtocht-5-8-2Ik doe dus heel veel verschillende dingen maar je zou alles onder de noemer creatief denken kunnen plaatsen. Creativiteit is van dingen die er al zijn iets nieuws kunnen creëren. Het is de kunst steeds nieuwe mogelijkheden en oplossingen te zien. Dit wordt steeds belangrijker in de snel veranderende wereld. Daarom zou ik willen dat er op scholen en thuis in gezinnen meer aandacht komt voor creativiteit. Dan heb ik het niet over knippen en plakken maar over de wereld op zijn kop zetten en er dan totaal anders naar kijken. Dadadenken is daarvoor een begin.

Verbeeldingskracht

Ik denk dat ik mezelf ook wel creatief mag noemen. Op de basisschool schreef ik al eindeloos veel verhalen. Ik maakte extra snel mijn werk af om dit te mogen doen. Mijn juf in de derde klas riep dan vaak tegen mij: ‘wat heb jij toch veel verbeeldingskracht!’. Ik wist toen niet precies wat het betekende, maar ik snapte wel dat het een compliment was. Nu weet ik dat er zonder verbeeldingskracht sowieso niets nieuws ontstaat. Alles, of het nou een uitvinding of een gedicht is, begint met verbeeldingskracht. Dus dat moeten we stimuleren bij kinderen.

Achtergrond

In mijn geval ontstond uit verbeeldingskracht mijn schrijverschap. Ik schreef tien kinderboeken voor verschillende uitgevers en diverse verhalen, artikelen, columns en gedichten die in bundels en tijdschriften verschenen.

Vanuit die verbeeldingskracht ontstonden ook de Praatprikkels, 50 filosofische vragen voor kinderen, waarvoor ik in 2012 de Berrie Heesen prijs won. Zo ontstond mijn uitgeverij van lesmaterialen om filosofisch en creatief te leren denken. De bijbehorende site filosofiejuf.nl is inmiddels de plek waar je begint met filosoferen met kinderen. Kortom, vanuit die verbeeldingskracht ontstond mijn bedrijf ‘Alles is rond’. Dadadenken is de nieuwste poot waarmee ik ouders en leerkrachten hoop te inspireren om af en toe een beetje anders te werken dan volgens het boekje en iets anders te doen dan de standaard knutselwerkjes.

Alles Uitgetest

Alles wat ik op deze site deel, heb ik zelf uitgetest met kinderen. Tijdens mijn gastlessen als filosofiejuf, schrijfjuf, dichtjuf of als Schoolschrijver.

Voor het onderwijsblad Praxisbulletin schrijf ik trouwens de rubriek Dadadenken. Ideeën die daarin besproken worden, lees je hier ook terug.

Hartelijke groet,
Fabien van der Ham

www.fabienvanderham.nl
www.filosofiejuf.nl
www.denkdobbelen.nl

Inspireer anderen:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •